Gümüşhane Kuşburnu Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Gümüşhane Kuşburnu Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Gümüşhane Kuşburnu Marmelatı:

Gümüşhane ili ve çevresinde doğal olarak yetişen kuşburnu meyvesi, zirai mücadele ve gübre işlemlerine tabi tutulmadan üretilmektedir. C vitamini bakımından son derece zengin olan bu meyve, 100 gramında barındırdığı C vitamini ile 1 sandık portakala eşdeğerdir. Hemoroit ve mayasıl tedavisinde etkili olduğu gibi, içeriğindeki A ve E vitaminleri sayesinde de antioksidan özellikler taşır. İklim özellikleriyle daha da lezzetlenen bu meyveden yapılan Gümüşhane kuşburnu marmelatı, içerdiği C vitamini ve doğal biyoaktif bileşikler sayesinde mükemmel bir gıdadır. Mevsim geçişlerinde vücudu korur, enerji verir ve bağışıklığı güçlendirir. Kuşburnu marmeladını, taze veya kızarmış ekmekle, kahvaltıda, ikindi yemeğinde, lor peyniri, dondurma, kaymak ve sütlü tatlılarla tüketebilirsiniz.

Gümüşhane'den ve tam mevsiminde toplanan kuşburnu, katkı maddesi kullanılmadan bakır tencerelerde ve sadece şekerle kaynatılır. Gümüşhane kuşburnu marmelatının lezzeti buradan gelir. Doğal ve geleneksel yöntemlerle üretilen bu marmelatta sadece meyve, su ve beyaz pancardan üretilen şeker bulunur.

Gümüşhane Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır?

Yayladan doğal ortamlarda olgunlaşan turuncu ve kırmızı renkteki kuşburnu toplanır, bekletmeden yıkanır. Çiçek ve dip tarafları kesilip temizlenir ve marmelat yapılacak kazana konur. Kazana kuşburnunun yüzeyine kadar su eklenir. Kuşburnular ezilme kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. İyice yumuşayan kuşburnu, kaynama suyu yardımıyla süzgeçten geçirilerek çekirdek ve zarlarından ayrıştırılır. Elde edilen kuşburnu ezmesi ince un eleğinden geçirilir.

Eleme sırasında eleğe el veya kaşıkla müdahale edilmez. Eleğin altına geçen meyve ezmesi tekrar pişirilir. Bu ikinci kaynatma sırasında dibinin tutmaması için tencere sürekli olarak karıştırılır. Kısık ateşte pelte kıvamına gelene kadar pişirilir. Pişirme sırasında yüzeyde biriken köpükler sürekli alınmalıdır. Ayrıca kaynayan kazana temiz ve renk vermeyen bir şifon ya da tül çorap atılarak kuşburnu tüycüklerin toplanması sağlanabilir. Kaynayan ezmeyi indirmeye yakın bir anda kuşburnunun %30'u kadar şeker ilave edilir. Gümüşhane kuşburnu marmelatı sıcak olarak kavanozlara doldurulur ve tüketilme zamanına kadar ağzı açılmamalıdır.

Gümüşhane Kuşburnu Marmelatı Faydaları Nelerdir?

Kușburnu güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir ve kadın hastalıklarına, soğuk algınlığına, öksürük ve şeker hastalığına da faydaları olduğu bilinmektedir.

Ekstra Bilgiler:

Gümüşhane kuşburnu marmelatının yapımında kullanılan geleneksel yöntemler ve doğal içerikler, bu ürünü sağlıklı ve lezzetli kılar. Ayrıca, kuşburnu marmelatının içerdiği vitaminler ve mineraller, günlük beslenme düzenine katkıda bulunur.

  • Günlük enerji ihtiyacını karşılayabilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Soğuk algınlığına karşı koruyucu özelliklere sahiptir.
  • Antioksidan özellikleri nedeniyle hücre hasarını önler.

Bu nedenle, Gümüşhane kuşburnu marmelatı, hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek olarak sofralarımızda yerini almalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kuşburnu Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kuşburnu Dikeni Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu Dikeni Faydaları Nelerdir?