Kuşburnu Marmelatı Kuşburnu marmelatı, kuşburnu meyvesinin yararlı etkilerinden faydalanmanız için ideal bir seçimdir. Bu meyve hakkında bilinen faydalı etkiler oldukça eskidir. Hipokrat döneminde iltihaplarda kullanılmış, Orta çağdan itibaren kan tükürmesi, böbrek ve safra taşlarında, diş eti kanamasında, parazitlerde, yılancık rahatsızlığında kullanılmıştır. İshal, şeker hastalığı, yan ağrısı, basur, romatizmal rahatsızlıklar kuşburnu ile tedavi edilebilir. İçeriğindeki zengin C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı direnç sağlar ve antioksidan etkisiyle kanseri önleyebilir. Ayrıca damar çeperlerini güçlendirir ve kanamaları önler. Bu yüzden kuşburnu marmelatı hazırlayıp tüketebilirsiniz. Kuşburnu meyvesi ve kuşburnu ile hazırlanan çay, marmelat, reçel gibi ürünler askorbik asit yani C vitamini ve P vitamini açısından oldukça zengindir. Bu nedenle kuşburnu ile hazırlanan ürünlerin şifa niyetine tüketimi yaygındır. Bu yararlı etkilerinden faydalanmak için, birlikte kuşburnu marmelatını hazırlamaya başlayalım. Kuşburnu Marmelatı için Gerekli Malzemeler
Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır? Öncelikle olgunlaşmış olan meyveleri iyice yıkayın. Bunların çiçek ve dip kısımlarını ayıklayın. Daha sonra marmelatı pişireceğiniz tencerenin içine kuşburnu meyvelerini koyun. Tencerenin içine kuşburnu meyvelerinin yüzeyine çıkacak kadar su ilave edin. Ardından tencereyi ocağın üzerine alarak, kısık ateşte kuşburnu meyveleri ezilme kıvamına gelene kadar kaynatın. Yumuşamış olan kuşburnu meyvesini suyu ile süzgeçten geçirin. Bu sayede çekirdeklerini ve zarlarını ayırmış olursunuz. Bu kuşburnu ezmesini ince un eleğinden geçirin. Bunu yaparken elinizle ya da kaşıkla müdahale etmeyin. Bu şekilde elde ettiğiniz elenmiş meyve ezmesini yeniden pişirmeye başlayın. Ancak bu sefer dibinin tutmaması için, devamlı olarak karıştırmayı ihmal etmeyin. Bunu kısık ateşin üzerinde pelte kıvamına gelinceye kadar pişirmeye devam edin. Pişirme sırasında tencerenin üzerinde oluşan köpükleri de almalısınız. Tencerenin ocaktan alınmasından hemen önce, içindeki kuşburnu miktarının %30 kadarında toz şekeri ilave edin. Eğer şekeri daha önce koyarsanız, marmelatın rengi daha koyu olacaktır. Doğal bir renkte olması için, şekeri bu aşamada koymalısınız. Daha sonra ocağın altını kapatın ve kuşburnu marmelatını sıcak iken kavanozlara doldurun. Ağzını iyice kapatın. Bundan sonra sadece tüketileceği zaman kapağını açmalısınız. Bunları serin bir yerde muhafaza etmelisiniz. Afiyet olsun. |
Usberk
12 Temmuz 2024 CumaKuşburnu marmelatı yaparken şekeri neden pişirme işleminin sonuna doğru eklemeliyiz? Marmelatın renginin koyulaşmaması için mi?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Usberk,
Evet, şekeri pişirme işleminin sonuna doğru eklemek, marmelatın renginin koyulaşmaması için önemlidir. Şeker erken eklendiğinde karamelizasyon meydana gelebilir ve bu da marmelatın rengini koyulaştırabilir. Ayrıca, şekerin erken eklenmesi meyvenin kendi suyunu salmasını zorlaştırabilir ve bu da marmelatın kıvamını etkileyebilir. Bu nedenle, daha parlak ve berrak bir marmelat elde etmek için şekeri pişirme işleminin son aşamalarında eklemek en doğrusudur.
Sevgiler,