Kuşburnu, Gülgiller familyasından gelen, 1.3-5 metreye kadar boylanabilen, gövdesi ve dalları dikenli bir bitki türüdür. Yaprakları kenarları dişli biçimli 5-7 yapraktan oluşur ve ilkbahardan yaz boyunca açan açık ya da koyu pembe, bazen de beyaz renkte küçük ve güzel kokulu çiçekleri vardır. Bu çiçeklerin tabanı olgunlaştığında taç yapraklar dökülür ve kuşburnu adı verilen 1.5-2 cm uzunluğunda parlak kırmızı meyvelere dönüşür. Gerçekte bu meyve, yabani gül bitkisinin meyvesidir ve kuşburnunun içindeki beyaz renkli tüylü çekirdeklerdir. Anadolu'da orman açıklıkları, kayalık kırsal bölgeler ve yol kenarlarında doğal olarak yetişir. Kuşburnu ve Sağlığa Faydaları Sonbaharda taç yaprakları döküldükten sonra olgunlaşan kuşburnu meyveleri toplanarak kurutulur. Bu meyve, C vitamini bakımından oldukça zengin olup, karoten, meyve asitleri ve yağ açısından da zengin bir kaynaktır. Kuşburnu; kurutularak, taze olarak, reçel yapılarak, çay şeklinde, ezme ya da pekmez olarak tüketilebilir. Soğuk algınlıklarında sıklıkla kuşburnu kaynatılarak içilir, bu nedenle pek çok annenin kurtarıcısıdır. Kuşburnu Reçeli Tarifi Kuşburnu reçeli yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Alternatif Kuşburnu Reçeli Tarifi Bu tarif, daha farklı bir yöntemle reçel yapmak isteyenler için: Malzemeler:
Hazırlanışı:
Kuşburnu Reçelinin Faydaları Kuşburnu reçeli, sağlığa birçok fayda sağlar. Sabahları aç karnına bir kaşık yenmesi, hastalıklara karşı direnç kazandırır, bedene ve gözlere güç verir, kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler. Ayrıca idrar söktürücü etkisi vardır ve ishali keser. Kansere karşı da koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. Özellikle kış aylarında çocuklar için grip ve soğuk algınlığına karşı doğal bir ilaç olarak tercih edilir. Bu reçel, sağlıklı ve doğal bir besin kaynağıdır. Kuşburnu reçeli yapıldıktan sonra soğuk bir yerde muhafaza edilmelidir. Sabah kahvaltılarında tüketildiğinde iştahı düzenler ve kanı temizler. Genellikle köylerde yapılarak şehirlere dağıtılan bu reçel, kilo kaybına uğrayan kişilere doktorlar tarafından da önerilmektedir. Anneler için bir tavsiye olarak; bebeklerine azar azar vermeleri veya emziği reçele batırarak tatlandırıcı olarak kullanmaları bebeğin kemik gelişimine katkı sağlar ve büyümesine yardımcı olur. |
185
12 Nisan 2024 CumaBiz Trakyada oturuyoz zamanı geliyo marmeladı yapiyoruz şahane oluyor faydaları cok
Cevap yazAdmin
12 Nisan 2024 CumaMerhaba 185, Trakya'da marmelad yapmak gerçekten harika bir etkinlik olmalı. Hem doğal ürünler kullanarak sağlıklı besleniyorsunuz hem de geleneksel tatları yaşatıyorsunuz. Marmeladın faydaları da saymakla bitmez; vitamin deposu olduğu gibi enerji de veriyor. Afiyetle tüketin!
Dolunay
12 Nisan 2024 CumaMerhaba kuş burnu marmeladı çok faydalıdır. Kuş burnu ağaçta yetişen doğal ve dikenli bir bitkidir. Ağaçtan toplanması dikenli olduğu için zordur ve çok dikkat edilmesi gerekir. Bir çok faydası bulunmaktadır. Çay olarak da içilebilir ve soğuk algınlıklarına çok iyi geldiği söylenir. Ezmesi ve pekmezi de yapılarak kuş burnundan faydalanılmaktadır.
Soru Sor / Yorum Yap