Kuşburnu Fidesi Türleri ve Dikilme Türleri
08 Temmuz 2024

Kuşburnu Fidesi Türleri ve Dikilme Türleri

Kuşburnu Fidesi

Kuşburnu fidesi, kuşburnu yetiştiriciliğinde büyük önem taşır. Yüksek verim alabilmek için nitelikli kuşburnu türleri tercih edilerek, bu türlerin fideleri ekilmelidir. Kuşburnu tarımında kullanılacak fidelerin Rosa Rugosa türünden olması, daha verimli sonuçlar elde edilmesini sağlayabilir. Ekim yapılacak fideler seçilirken aşağıdaki özelliklere dikkat edilmelidir:

  • Kuşburnu fideleri, Tarım Bakanlığı sertifikasına sahip yerlerden temin edilmelidir.
  • Fidelerin içine yabani türler karıştırılmamalıdır.
  • Rosa Rugosa türü tercih edilirse, yılda 4 defa ürün alınabilir ve tüysüz, iri meyveli kuşburnu sayesinde içeriğindeki C vitamini daha fazla olabilir.
  • Yabani kuşburnu fidelerinin çengelli ve seyrek dikenleri olur.
  • Fidelerin köklenmesi yeterli olmalı, özellikle düz çubuk gibi olanlar tercih edilmelidir.
  • Fidelerde dallanma mevcutsa, bu fidanların yaşının ilerlediğini gösterir ve bu şekilde dallı fideler tercih edilmelidir.
  • Dikim mevsimi olan Aralık ve Nisan ayları arasında fidelerin çıplak olmasında mahsur yoktur. Mevsim dışında fide dikimi yapılacaksa, uygun tüplerde hazırlanan fideler tercih edilmelidir.
  • Fidelerin gövdesinin kırılmaya, ezilmeye maruz kalmaması, derilerinin zedelenmemesi ve köklerinin kurumuş olmaması gerekir.
  • Kuşburnu fidelerinin yaklaşık 40-50 cm boyunda olması gerekir.

Kuşburnu Fidelerinin Görünümleri Nasıl Olmalı?

Kuşburnu fidelerinin üzerinde sürgün gözleri bulunmalı, gövdelerdeki canlılık dikkat çekici olmalı, dallar yeterince esnek olmalı ve hemen kırılmayacak özellikte olmalıdır. Eğer bunlardan şüphe duyulursa, fidenin bir dal ucu kırılmalı ve kontrol edilmelidir. Kuru, susuz ve kolayca kırılan koyu kahve renkte olan dal kurumuş fidenin belirtisidir.

Kuşburnu Fidesi Nasıl Dikilmelidir?

Kuşburnu yetiştiriciliği için gerekli olan iklim, toprak ve diğer şartlar karşılandıktan sonra, arazinin dikime hazır hale getirilmesi gereklidir. Meyilli arazilerde setleme yani teraslama yapılmalıdır. Bu, erozyonun önlenmesine ve toprağa verilen gübre kaybının azaltılmasına yardımcı olur. Setlemeden önce diplere su drenaj kanalı da açılmalıdır. Rüzgâr alan yerlerde rüzgârı kıracak ağaçlar ekilmelidir. Fidelerin ekileceği alandaki otlar, dikenler ve diğer zararlılar temizlenmelidir. Daha sonra fideler için çukur açılmalıdır. Normal koşullarda 2,5 metre set arası, 1,5 metre sıra arası yapılarak fide dikimi gerçekleştirilmelidir. Fidelerin ekileceği yerler dikim kazıkları ile işaretlenmelidir. Bu işlem iple ya da renkli bezlerle yapılabilir. Bu işaretli yerlere kazık çakılarak işaretleme tamamlanır. Bu yerlere 40 cm çapında çukurlar açılır ve bir süre havalandırılır. Fideler için önceden budama yapılmasına gerek yoktur fakat zedelenmiş olan kökler varsa, bu bölgeler alınarak kök tuvaleti işlemi uygulanabilir.

Kuşburnu fideleri, eşit oranda çiftlik gübresi, kumlu ve humuslu toprak karışımıyla doldurulan çukurların içine dikkatlice indirilerek dikilmelidir. Kök ve gövdeye zarar verilmemesi önemlidir. İstenirse karışımın içine çok az NPK gübresi de eklenebilir. Dikimin ardından fideler dallara kadar toprağa gömülür ve toprak sıkıştırılarak çiğnenir. En son olarak, fidelere can suyu verilerek dikim işlemi tamamlanır. Bu sulama, köklerin uyanması ve boşlukların dolması açısından son derece önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuşburnu Kökü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu Kökü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu Faydaları ve Kullanım Şekli

Kuşburnu Faydaları ve Kullanım Şekli

Kuşburnu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Kuşburnu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Kuşburnu Tansiyonu Düşürürmü?

Kuşburnu Tansiyonu Düşürürmü?

Güncel

Siyah Kuşburnu Faydaları Nelerdir?

Siyah Kuşburnu Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kuşburnu Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri