Kuşburnu ŞerbetiKuşburnu şerbeti, her derde deva olan ve kendi ellerimizle yaptığımızda daha iç rahatlıyla tükettiğimiz bir içecektir. Marmelatından çayına kadar farklı şekillerde tüketilebilen kuşburnu, yaz-kış kullanılması gereken bir bitki türüdür. Ancak, piyasada satılan poşet çay halinde kuşburnu çayı hiçbir zaman içimize sinmemektedir. En iyi bildiğimiz markaların kuşburnu çayı bile suya atar atmaz yapay bir pembemsi kırmızıya boyanıyor. Eğer kuşburnu çayı tüketecek olan kişiler, aktarlarda satılan kurutulmuş kuşburnu alması tavsiye edilir. Kuşburnu şerbeti yapımında kullanılan meyveler, kışa doğru toplanıp derin dondurucuya atılır ve ihtiyaç duyulduğu zaman çıkarılıp kullanılır. İçindeki diğer vitaminlerin dışında C vitamini bakımından dünyanın en zengin besinlerden biri olan kuşburnu, her şekilde güzeldir. Üstelik içini dışını bildiğimiz, kendi ellerimizle yaptığımız katkısız şifalı bir çiçek olduğunu bilmenin ardından onu içmenin ve içirmenin rahatlığı vardır. Kuşburnu Şerbeti Malzemeleri
Kuşburnu Şerbeti Nasıl Yapılır?Kuşburnu yıkanıp sapları çıkarılır ve şeker haricinde tüm malzeme 40 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra tel süzgeç ya da bir tülbent yardımıyla iyice süzülür ve limon suyu eklenir. Süzme işlemini yaparken el ile meyvenin posalarını sıkmayı ihmal etmemelidir. Şerbet, oda sıcaklığına gelince damak tadına göre gereken miktarda toz şeker veya bal ilave edilerek soğutulur. Tabii istenilirse sıcakken de kuşburnu çayı olarak içilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Ancak, sıcakken bal konulmamalıdır. Kuşburnu Şerbetinin FaydalarıKuşburnu şerbeti, sağlık açısından birçok fayda sunar:
SonuçKuşburnu şerbeti, doğal ve sağlıklı bir içecek olarak hem lezzetli hem de faydalıdır. Kendi ellerinizle yaparak, katkısız ve güvenilir bir şekilde tüketebilir, sevdiklerinize de ikram edebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz! |
Kuşburnu şerbetini yaparken balı ne zaman eklemem gerektiğini tam anlamadım, sıcak iken balı koymak neden sakıncalı?
Cevap yazMerhaba Ziver,
Balı sıcak iken eklemek, balın içeriğindeki bazı yararlı enzimlerin ve besin değerlerinin kaybolmasına neden olabilir. Bu nedenle, kuşburnu şerbetini hazırladıktan sonra şerbetin biraz soğumasını bekleyip balı eklemen daha sağlıklı olacaktır. Böylece balın faydalarından tam anlamıyla yararlanabilirsin. Afiyet olsun!