Kuşburnu Kurusu Kuşburnu kurusu, dikenli dallara sahip, çok yıllık kuşburnu bitkisi gülgiller familyasına aittir. Yaprakları oval ve dişli olan bu bitki, ilkbahar ve yaz aylarında yeşil kalır. Meyvesi sonbaharda olgunlaşarak toplanır. Güçlü bir köke sahip olan kuşburnu bitkisi, erozyondan korunmak amacıyla da kullanılır. Kuşburnu meyvesi sert bir yapıya sahip olup iç kısımları tüylerle kaplıdır. Bu meyve C vitamini, çeşitli mineraller, şeker ve meyve asitleri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Taze olarak tüketilebilen kuşburnu, genellikle kurutularak kullanılır. Yol kenarlarında kendiliğinden yetişen kuşburnu bitkisi özel bir bakım gerektirmez. Kuşburnu Kurusu Nerelerde Kullanılır? Kuşburnu kurusu, şerbet, reçel, marmelat, çay, komposto ve şerbet yapımında kullanılır. Ayrıca ilaç üretiminde ve kozmetik alanında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Kuşburnu kurusu, diş ve diş eti kanamaları, ateşli hastalıklar, ishal, mesane ve böbrek taşları, iltihap tedavisinde Orta Çağ'dan bu yana kullanılmaktadır. Kuşburnu Kurusu Nasıl Yapılır? Kuşburnu meyveleri olgunlaştığında toplanır. Meyve kızardığında hemen toplanmazsa yumuşayabilir. Bu nedenle kızardıktan hemen sonra toplanmalıdır. Toplanan meyvelerin sapları ve çiçek kısımları ayıklanır. Daha sonra havadar bir yere serilerek kurutulmalıdır. Meyveler direkt olarak güneşe serildiğinde yanabilir. Bu nedenle direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Ev ortamında da kolaylıkla kurutulabilir. Eğer güneşe direkt serilmişse üzeri tül benzeri bir bezle kapatılarak kurutulmalıdır. Kuşburnu kurusu, kurutma işlemi için tercih edilen ortama göre 7-10 gün içinde gerçekteşir. Kurutulmuş kuşburnu serin, güneş almayan bir yerde 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Özellikle soğuk kış günlerinde çay yapımında kullanılır. Kuşburnu Kurusu Faydaları Nelerdir?
Kuşburnu Kurusu Yan Etkileri Nelerdir? Kuşburnu kurusunun yan etkisinin olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak güvenlik amacıyla emzirme ve gebelik döneminde doktora danışılarak kullanılmalıdır. Aşırı tüketim, ishal, kabızlık, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi sıkıntılara yol açabilir. |