Kuşburnu Kurusu Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Kuşburnu Kurusu Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Kurusu

Kuşburnu kurusu, dikenli dallara sahip, çok yıllık kuşburnu bitkisi gülgiller familyasına aittir. Yaprakları oval ve dişli olan bu bitki, ilkbahar ve yaz aylarında yeşil kalır. Meyvesi sonbaharda olgunlaşarak toplanır. Güçlü bir köke sahip olan kuşburnu bitkisi, erozyondan korunmak amacıyla da kullanılır. Kuşburnu meyvesi sert bir yapıya sahip olup iç kısımları tüylerle kaplıdır. Bu meyve C vitamini, çeşitli mineraller, şeker ve meyve asitleri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Taze olarak tüketilebilen kuşburnu, genellikle kurutularak kullanılır. Yol kenarlarında kendiliğinden yetişen kuşburnu bitkisi özel bir bakım gerektirmez.

Kuşburnu Kurusu Nerelerde Kullanılır?

Kuşburnu kurusu, şerbet, reçel, marmelat, çay, komposto ve şerbet yapımında kullanılır. Ayrıca ilaç üretiminde ve kozmetik alanında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Kuşburnu kurusu, diş ve diş eti kanamaları, ateşli hastalıklar, ishal, mesane ve böbrek taşları, iltihap tedavisinde Orta Çağ'dan bu yana kullanılmaktadır.

Kuşburnu Kurusu Nasıl Yapılır?

Kuşburnu meyveleri olgunlaştığında toplanır. Meyve kızardığında hemen toplanmazsa yumuşayabilir. Bu nedenle kızardıktan hemen sonra toplanmalıdır. Toplanan meyvelerin sapları ve çiçek kısımları ayıklanır. Daha sonra havadar bir yere serilerek kurutulmalıdır. Meyveler direkt olarak güneşe serildiğinde yanabilir. Bu nedenle direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Ev ortamında da kolaylıkla kurutulabilir. Eğer güneşe direkt serilmişse üzeri tül benzeri bir bezle kapatılarak kurutulmalıdır. Kuşburnu kurusu, kurutma işlemi için tercih edilen ortama göre 7-10 gün içinde gerçekteşir. Kurutulmuş kuşburnu serin, güneş almayan bir yerde 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Özellikle soğuk kış günlerinde çay yapımında kullanılır.

Kuşburnu Kurusu Faydaları Nelerdir?

  • Kuşburnu antioksidan bakımından zengindir. Antioksidan içeriği yapılan araştırmalar sonucunda da kanıtlanmıştır. C vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
  • Kuşburnu kurusu, iltihaplı hastalıklara karşı kullanılabilir. Eklem kireçlenmesi, romatizma ağrısı ve eklem ağrıları için faydaları klinik olarak kanıtlanmıştır.
  • Kuşburnu kurusu grip, soğuk algınlığı ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için çay şeklinde hazırlanıp içilebilir. Bu tür rahatsızlıklara karşı gün içinde 3 fincana kadar içilebilir.
  • B1, B2, K, P vitaminleri, protein, mineraller, potasyum, sodyum, magnezyum ve fosfor içeriği vücudun genel sağlığına katkıda bulunur.
  • Böbrek, mesane ve safra kesesi rahatsızlıklarında ciddi anlamda rahatlama sağlar.
  • Yaralar üzerinde oldukça etkilidir. Yara iyileştirici ve kanı temizleyici özelliği vardır. Enerji ve büyüme üzerinde etkilidir. Bu nedenle çocuklar için kullanımı önemlidir.
  • Sigara ve alkolün vücuda verdiği olumsuz etkiyi azaltır. Tansiyonu düzenlemek için faydalıdır.
  • Bağırsak kurtlarını düşürmek için faydalıdır. Kabızlığa ve ishale karşı iyi gelir.
  • Diyabet hastalığına karşı iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Kanı temizler ve kan dolaşımını arttırır.
  • Cinsel isteği arttırır.
  • Sindirim sistemini rahatlatır.
  • Cilt sağlığı için faydalıdır. Cilt için maske olarak kullanılabilir. Cildin yaşlanma sürecini yavaşlatır.
  • 5 gram kuşburnu kurusu, günlük C vitamini gereksiniminin %35'ini karşılamak için yeterli olur. Aynı oranda kuşburnu lif ihtiyacının %1'ini, A vitamini ihtiyacının ise %5'ini karşılamak için yeterli olur.

Kuşburnu Kurusu Yan Etkileri Nelerdir?

Kuşburnu kurusunun yan etkisinin olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak güvenlik amacıyla emzirme ve gebelik döneminde doktora danışılarak kullanılmalıdır. Aşırı tüketim, ishal, kabızlık, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi sıkıntılara yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni