Kuşburnu Nasıl Kurutulur?
24 Haziran 2024

Kuşburnu Nasıl Kurutulur?

Kuşburnu Nasıl Kurutulur

Kuşburnu, gülgiller familyasından olup gövdesi ve dalları dikenli çok yıllık bir bitkidir. Yabani gül çeşidi olarak bilinmektedir. Yaprakları oval şekilde ve dişlidir; ilkbahar ve yaz boyunca yeşil kalır. Kök yapısı kuvvetli olduğundan erozyonla mücadelede kullanılmaktadır. Açık ve koyu pembe olan güzel kokulu çiçekleri olgunlaştığında taç yaprakları dökülür ve kuşburnu denilen kırmızımsı, oval bir yumurtaya benzeyen meyveleri ortaya çıkar. Dışarıdan sert olan bu meyvelerin içi tüylü ve bol tohumludur. Meyvesi sonbahar aylarında olgunlaşır. C vitamini, protein, karoten, pektin, meyve asitleri ve şeker bakımından zengin bir meyvedir. Tatlı ve mayhoş bir lezzete sahiptir. Taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak da kullanılabilir. Çayı, antioksidan deposudur.

Yetiştiriciliği

Asıl vatanı Türkiye olan kuşburnu bitkisinin Anadolu'dan dünyaya yayıldığı sanılmaktadır. Bu nedenle ülkemizde yetiştiriciliği kolayca yapılabilir. Yol kenarlarında bile doğal olarak yetişebilir. Özel bir bakım ya da emek gerektirmez.

Kullanım Alanları

Kuşburnu bitkisi şu şekilde kullanılabilir:

  • Kompostosu
  • Çayı
  • Pekmezi
  • ޞerbeti
  • Ezmesi
  • Marmelatı
Hipokrat'ın kuşburnu bitkisini iltihap tedavisinde kullandığı bilinmektedir. Orta çağ boyunca da kuşburnu bitkisi ile diş eti kanamaları iyileştirilmeye çalışılmış, ishale karşı, böbrek ve mesane taşı düşürmekte kullanılmıştır. Ateşli hastalıklarda çayı ateş düşürücü olarak kullanılmıştır. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 1996 yılında kurutulmuş kuşburnu tozu ile C vitamini sandozları üretmiştir. Cilt hücrelerini koruyarak yaşlanmayı geciktirmesi ve kırışıklıkları engellemesi gibi özelliklerinden dolayı kozmetikte de yaygın olarak kullanılmaktadır.


Kuşburnu meyveleri kızardıktan sonra hemen toplanmalıdır; kızardıktan sonra toplanmayan meyve yumuşamaya başlar. Meyveler toplandıktan sonra çiçek ve sap kısımları temizlenmeli, temizleme işleminden sonra serin bir yerde 30 cm kalınlığı geçmeyecek havadar bir ortama serilmelidir. Doğrudan güneş ışığında kurutulması bitkinin yanmasına sebep olabileceğinden, serilen yer dikkatli seçilmeli ve tül ya da benzeri malzemelerle doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Serme işlemi sırasında bitkinin ezilmemesi, zedelenmemesi ve suya temas etmemesi çürümeyi önlemek için önemlidir. Nemli ve rutubetli yerlerden uzak durulmalıdır. Kuşburnu bitkisinin kurutulması, güneşlenme durumuna göre yaklaşık 1 hafta sürebilmektedir. Kurutulduktan sonra 2 yıl kadar kuru, serin ve temiz ortamlarda saklanmalıdır. Kuşburnuna kesme işlemi uygulanacaksa metal bıçaklar yerine ahşap bıçak tercih edilmelidir.

Kuşburnu bitkisinin kurutulması aynı zamanda fabrikalarda da yapılmaktadır. Toplanan meyveler 15 gün içinde fabrikalara satılabilir ya da daha dalındayken ilgili firmalar gelir dalından toplayarak kurutulmak üzere meyveyi alabilirler. Fabrikalarda yapılan kurutma işleminde meyveler önce 30 dakika boyunca yaklaşık 80 derecede kurutulur, ardından güneşlendirilerek işlem sonlandırılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuşburnu Süt Yapar mı?

Kuşburnu Süt Yapar mı?

Haber Bülteni