Derelerde Kuşburnu Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Derelerde Kuşburnu Türleri ve Özellikleri

Derelerde Kuşburnu

Kuşburnu, birçok isimle bilinmektedir. Bu isimlerden bazıları itburnu, gül burnu, gül elması, yaban gülü, köpek gülü ve rosaceae gibi adlardır. Botanik bir meyve türü olan kuşburnu, gülgiller (Rosaceae) familyasındandır. Bu bitkinin boyu 2 ile 4 metre arasında değişim gösterebilmektedir. Kuşburnu; yol kenarlarında, meralarda, çimenlik alanlarda, ormanlık ve yüksek tepelik alanlarda ve bunların yanı sıra derelerde de yetişmektedir. Kuşburnu, kendi kendine yetişen yabani bir bitki türüdür. Çalı görünümlü olan bu bitki, yerden gövdesi demet şeklinde çıkmakta ve dalları yükselerek gövdesinin etrafına sarkmaktadır. Bu bitkinin yaprakları sürekli yeşilimsi bir renkte görünür ve çiçekleri olan bir bitki türüdür. Çiçekleri beyaz, pembemsi beyaz, koyu pembe ve kokulu olup, harika bir kokuya sahiptir. Meyvesi olan kuşburnu, kırmızı ya da turuncu rengi andıran bir renkte olan bir meyvedir.

Kuşburnunun Yetişme Alanları

Kuşburnu ağacının asıl vatanı Türkiye olarak bilinmektedir ve yıllar içerisinde yetişme alanları genişleyerek çoğu ülkeye yayılmıştır. Günümüzde ise Batı Avrupa'dan Doğu Türkistan'a kadar yetişme alanı genişlemiştir. Zaman içerisinde Kuzey Amerika'ya kadar da geniş bir alanda yayılmıştır. Türkiye'de Karadeniz, Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan derelerde kuşburnu daha çok yetişme alanı bulmaktadır. Bu bitki, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde ise daha az yetişmektedir. Bu bitkinin meyveleri eylül ve ekim aylarında toplanır ve güneşli, kuru ve havadar alanlarda temizce yıkanarak kışın tüketilmesi için kurutulur. Bu bitkinin doğal olarak hava şartlarının 30 derece olması ile kurutulması daha uygun olacaktır. Kuşburnunda bulunan C vitamini, tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve meyve yağlarının fazla olması, bu bitkinin şifalı olmasını sağlamaktadır.

Kuşburnunun Faydaları

Derelerde kuşburnu, doğal ve yabani olarak yetişerek bulaşıcı hastalıklara ve bazı enfeksiyonlara karşı kullanımı ile korunma sağlar. Bedenin enfeksiyonlara karşı savunmasını artırır, vücutta oluşan halsizliğe karşı olumlu etki sağlayarak güçlü olmamızı sağlar. Bu bitkinin kullanımı ile müshil etkisi oluşur, bağırsakları ve bağırsak yollarını temizler, vücutta kötü kolesterolün atılmasını sağlar. Tonik olan bu meyve aynı zamanda oldukça besleyicidir. Doğal olarak derelerde kuşburnu yetişmesi ile kişilerin bu bitkiyi toplaması, kendilerine doğal ilaç olarak kullanmalarına olanak tanır. Sigara ve alkolün oluşturmuş olduğu zararlara karşı koruma sağlayarak sağlık açısından kişinin uzun ömürlü olmasını sağlar. Ayrıca, safra kesesi ve böbrek sorunlarına karşı koruma sağlar.

Doğal olarak yetişen bu bitkinin kişilerce toplanması ve kurutulması ile özellikle kış aylarında antibiyotik olarak kullanılması sağlanmaktadır. Soğuk algınlıklarının giderilmesinde süper etki sağlar. Biz toplum olarak doğada doğal olarak yetişen ve oldukça şifalı olan bu bitkilerden faydalanmayı bilmiyoruz aslında. Halbuki bizler için sadece birkaç saat ayırma ile elde edilecek olan bu meyve, maddi açıdan bizlere hiçbir zarar oluşturmayacaktır. Kesinlikle derelik alanlarda, dağlık alanlarda doğal olarak yetişmekte olan bu meyveden sizler de tüketmelisiniz. Derelerde kuşburnu yetişmesi, o bölgelerin sulak olmasından dolayı daha fazla belirmektedir. Vitamin açısından zengin olan bu bitkinin kullanılması kesinlikle önerilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuşburnu Çayı Gaz Yapar mı?

Kuşburnu Çayı Gaz Yapar mı?

Haber Bülteni