kusburnu.gen.tr
kuşburnu
Sosyal Medyada Paylaş
Kuşburnu Kürü
Altın Otu Ihlamur Kuşburnu
Dikensiz Kuşburnu
Kuşburnu Yağının Cilde Faydaları
Kuşburnu Pekmezi
Kuşburnu Çayı Nasıl Demlenir
Kuşburnunun Faydaları
Kuşburnu Ağacı
Kuşburnu Pulpu
Derelerde Kuşburnu
Kuşburnu Çayı Nasıl Hazırlanır
Kuşburnu Kapsülü
Kuşburnu Fidesi
Gebelikte Kuşburnu Çayı
Kuşburnu Çayı Zayıflatırmı
Kuşburnu Çiçeği
Kuşburnu Nerede Yetişir
Kuşburnunun Zararları
Kuşburnu Nasıl Kurutulur
Kuşburnu Çayı
Kuşburnu Çekirdeği Yağı
Kuşburnu Çekirdeği
Kuşburnu Marmelatı Faydaları
Kuşburnu Kompostosu
Kuşburnu Reçeli Nasıl Yapılır
Kuşburnu Yağı
Kuşburnu Marmelatı
Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır
Kuşburnu Pekmezinin Faydaları
Kuşburnu Reçeli
Kuşburnu Bitkisi
Kuşburnu Yetiştiriciliği
Kuşburnu
Hamileler Kuşburnu Çayı İçebilirmi
Kuşburnu Ekimi
Tüm Sayfalar >>









Kuşburnu Pekmezi

Kuşburnu Pekmezi, Kuşburnu, gülgiller ailesinden meyve çeşitlerimizin arasına giren bir meyve türüdür. Halk arasında çok çeşitli isimlerle anılmaktadır. Yabangülü, itgülü, yiric, itburnu, şillan, deligül,  gülelması, gülburnu, it yemişi isimleri ile bilinmektedir. Güney Azerbaycan'da kuşburnunun meyvesi aynı fakat ismi it burnu diye bilinmektedir. Tokat ve yöresinde de gül burnu olarak adlandırılmıştır. Tuva Türkleri tarafından da ıtkadı yani it-yemişi adı verilmiştir. Kuşburnu, C vitamini bakımından dünyanın en zengin meyvesidir. 100 gr. Kuşburnu 2 kilogram portakala eşdeğer vitamin içermektedir. Kuşburnu meyvesi parlak kırmızı renkte olup, yumurtamsı ya da yuvarlak şekildedir. İçi tüylü ve kılçıklı yapısı ve çok sayıda tohumu vardır. Sonbahar mevsiminde olgunlaşan bu meyve taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da tüketilir. Kuşburnu çayı ve kuşburnu marmelatı yapılır. Doğa da kendiliğinden yetişen çok yıllık,çalı formunda bir bitki olup ekonomik ömrü 30 ila 40 yıldır. Halkın geçimini sağlamak için kullandıkları kazanç meyvesidir. 
Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan pekmez oldukça faydalıdır. Evlerimizde kış aylarında yaz mevsiminde taze olarak yetişen meyvelerden örneğin üzümden, kuşburnundan, keçi boynuzundan, pancardan yapılan pekmezler mevcuttur. Oldukça da şifa ve vitamin, enerji kaynağı deposudur. 

Kuşburnu Pekmezi Malzemeleri
  • Taze olarak alınmış 1 kilogram kuşburnu
  • Bir miktar su
  • Bir miktar şeker -Üzüm şırasıyla yapılan çok makbuldür.
Yapılışı:  

Olgunlaşmış kırmızı rengi almış kuşburnular toplanır veya satın alınır. Bekletilmeden yıkanır ve çiçek ve dip kısımları kesilir. Pekmez yapılacak tencereye konur. Üzerine bir miktar su konur ve ocağa konur. Kaynamaya başlayınca ocak kısılır. Kuşburnu yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişirilir. İyice yumuşayan kuşburnuyu süzgeçten geçirerek çekirdek ve zarlarından ayıralım. Elde ettiğimiz kuşburnu püresini ince un eleğinden geçirerek tekrar tencereye konur ve tekrar ateşte sürekli karıştırarak pişirilir.
Kuşburnu Pekmezi
Bu pişirme esnasında inmeye yakın zamanda üzüm şırasını ve şekeri ilave edelim, tekrar pişirmeye devam edelim.Hafif koyu olana kadar pişirelim. Sıcakken kavanozlara dolduralım. Kışın tüketmek için saklayabiliriz. Serin yerde muhafaza etmemiz gerekmektedir. 

Kuşburnu pekmezi oldukça faydalı bir kış tatlısıdır. Hastalıklara özellikle de gribe, soğuk algınlığına karşı direnç verir. Bedene ve göze güç kuvvet verir. Cinsel isteği de çoğaltır.  Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler. İdrar söktürücüdür, kabızlığı giderir, ishali keser ve daha bir çok faydası vardır saymakla bitmez. Yiyenlere afiyet, şifa olsun.

Yayınlanma Tarihi : 26.8.2015 02:35:50

Kuşburnu Pekmezi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kuşburnu Pekmezi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Doğal Kuşburnu Marmelatı

Doğal kuşburnu marmelatı, yapımı oldukça zahmetli olmasına rağmen tadı oldukça lezzetli, nefis bir tattır. Bu yüzden tüm zahmetlere ve yapılan işlemlere değmektedir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan reçeller ve marmelatlar...

Hamilelikte Kuşburnu Çayı

Hamilelikte kuşburnu çayı, gebelikte her anne adayı yediklerine içtiklerine dikkat etmesi gerekmektedir ve bebeğe zarar verme olasılığı olan her şeyden, uzak durulması doğru olacaktır. Gebelikte kuşburnu çayı tüketimi tesiri de, m...

Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır

Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır, Kuşburnu marmelatı günümüzde köylü ve köyde yaşayan insanlar tarafından daha çok bilinmekte ve yapılmaktadır. Köydeki insanlar kuşburnuyu taze taze dallarından toplayarak doğal olarak kendileri ya...

Gümüşhane Kuşburnu Marmelatı

Gümüşhane Kuşburnu Marmelatı: Gümüşhane ili ve çevresinde doğada kendiliğinden yaygın olarak yetişen ve hiçbir zirai mücadele ve gübre işlemine tabi tutulmayan bu çok değerli kuşburnu meyvesi C vitamini bakımından en zengin ol...

Kurutulmuş Kuşburnu

Kurutulmuş Kuşburnu nedir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir? Sonbaharda olgunlaşır ve toplanmaya başlanır. Ağacı kısa boylu ve dikenlidir toplaması hayli zahmetli ve can yakıcı olabilir. Kuşburnu daha çok kurutulup çay şeklinde t...

Kuşburnu C Vitamini

Kuşburnu C vitamini, Tokat yöresinde 'gül burnu' Azerbaycan yöresinde ise 'it burnu' olarak bilinen kuşburnu bitkisi yüksek kesimdeki bitkilerden toplanarak elde ediliyor. Kuşburnu gül meyvesi olarak bilinir. Oldukça güzel kokulu...

Kuşburnu Kurabiyesi

Kuşburnu kurabiyesi; kuşburnu  ayrı bir aroması ve lezzeti olan bir meyvedır. Türkiye'de de hemen hemen her bölgede yetişir. Kurutulup meyve olarak yenilebildiği gibi komposto, reçeli,  şerbeti, pekmezi ve marmelatı yapılarakta tü...

Kuşburnu Dikeni

Kuşburnu Dikeni; Yabangülü ağacının bir meyvesi olan kuşburnu dikeni, gül burnu dikeni ve yer elması dikeni diye de isimlendirilmektedir. Avrupa, Kuzeybatı Afrika ve Batı Asya ülkelerinde bulunmaktadır. Türkiye'de bir çok yerde bu...

Kuşburnu Hapı

Kuşburnu hapı, Kuşburnu doğada yetişen ve yazın son günlerinde veya sonbaharda meyvelerini veren bir çalı bitkisidir. Yapılan araştırmalar kuşburnu bitkisinin insan sağlığı üzerindeki faydalarını kanıtlar niteliktedir. Kuşburnunun...

Kuşburnu Tohumu Yağı

Kuşburnu tohumu yağı, kuşburnu meyvesi çekirdeklerinin soğuk pres olarak adlandırılan yöntemle sıkılması sonucunda ortaya çıkan kaliteli bir bitkisel yağdır. Kuşburnu tohumu yağının kullanım tarihçesine baktığımız zaman eskilerd...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

kuşburnu, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018